Gepubliceerd op

LEGO: de opbouw van plastic steentjes

lego-bordspellenxl

LEGO is veruit een van de populairste merken op het gebied van speelgoed, en niet alleen vanwege de pijn die je ervaart als je op een LEGO-steentje stapt. Het bedrijf heeft een zeer lange weg afgelegd en zijn oorsprong is vrij interessant, gezien het feit dat de eigenaar begon met het produceren van houten speelgoed in plaats van plastic. In feite geloofde men dat plastic speelgoed nooit in staat zou zijn om houten speelgoed volledig te vervangen, omdat kinderen plastic in die tijd over het algemeen niet leuk vonden. LEGO bracht echter een revolutie teweeg in dit patroon, en nu behoort dit speelgoed tot de topfavorieten bij kinderen en zelfs volwassenen.

Misschien is een van de belangrijkste redenen waarom ze zo populair zijn vandaag de dag, dat ze zich richten op zowel kinderen als volwassenen. Het is nu gebruikelijk om volwassenen te zien spelen met bouwsteentjes zonder enige zelfbewustheid. In feite wordt het als “cool” beschouwd als je LEGO sets creatief en snel kunt bouwen. Bovendien zijn sommige sets gewoon te duur om te worden gekocht voor kinderen en zijn eigenlijk bedoeld voor volwassenen, vooral omdat ze een track record heeft van het ontwerpen van sets gebaseerd op real-life structuren en zelfs historische gebeurtenissen, bijvoorbeeld de Apollo 11 maanlander. Ook de LEGO Bugatti Chiron is een uitstekende en gedetailleerde weergave van de echte Bugatti Chiron die maar liefst bijna €3 miljoen pond kost.

LEGO geschiedenis

De LEGO Groep begon als een klein bedrijfje van Ole Kirk Christiansen die al sinds 1932 houten speelgoed maakte. Aanvankelijk maakte hij alleen houten speelgoed en geen plastic, maar later, in 1947, begon het bedrijf plastic speelgoed te produceren. Dit speelgoed waren niet de bouwsteentjes  zoals we ze vandaag kennen, maar gewoon speelgoed gemaakt van plastic. Het was in 1949 dat het bedrijf begon met het maken van in elkaar passende stenen. In het begin waren ze in hun eenvoudigste vorm. Tegenwoordig maken ze meer en meer complexe en interessante stukken.

De naam “LEGO” is afgeleid van de Deense term leg godt wat “goed spelen” betekent. Grappig genoeg, hoewel alleen de eerste twee letters van elk woord werden gecombineerd om “LEGO” te vormen, heeft de term ook zijn eigen betekenis in het Latijn en dat is “ik zet in elkaar”. Ole Kirk had geen idee dat dit de resulterende betekenis in een andere taal zou zijn, waardoor het verbazingwekkend en ironisch is wat het eigenlijk geworden is – een bedrijf dat stenen maakt die je in elkaar zet!

Krachtig merk

In overeenstemming met het motto van de LEGO Groep, dat vertaald “Het beste is niet te goed” betekent, moedigde Christiansen zijn medewerkers aan om altijd topkwaliteit te produceren. Daarom heeft het bedrijf nooit concessies gedaan op het gebied van kwaliteit en blijft het zoeken naar nieuwe manieren om betere, duurzamere bouwsteentjes te maken. Met nieuwe innovaties jaar na jaar, werd LEGO in 2015 uitgeroepen tot ’s werelds meest krachtige merk.

LEGO speelgoed

Hoewel de productie van plastic speelgoed begon in 1949, produceerde het bedrijf pas in 1978 de eerste minifiguren. Sindsdien zijn er verschillende soorten LEGO speelgoed geweest, waaronder ruimteschepen, supercars, en zelfs boomhutten. Er lijkt geen limiet te zijn aan de soorten sets die LEGO kan maken. In wezen is LEGO speelgoed zo populair dat ze worden gebruikt als leermiddelen en zelfs gewoon als display stukken in huizen en kantoren.

Duurste LEGO sets ooit gemaakt

Met grote waarde komen hoge kosten. Sinds zijn ontstaan heeft LEGO enkele zeer dure sets gemaakt die zeker een gat in je bankrekening kunnen slaan. Enkele van deze sets waren al duur vanaf het eerste moment. Maar de meeste werden pas zo waardevol nadat ze uit de handel werden genomen. Misschien heb je er zelfs nog wel een paar op je zolder liggen. Het is dus misschien niet verstandig om al je oude LEGO sets weg te gooien. Ze kunnen immers nog een fortuin waard zijn. Laten we eens kijken naar enkele van de duurste en meest waardevolle sets in de geschiedenis.

LEGO First Edition Millennium Falcon

Dit is veruit een van de meest waardevolle sets die je kunt vinden. Als je überhaupt vandaag de dag  deze set nog kunt vinden). De hoogste verkoopprijs was maar liefst €13.000! Hoewel er enkele factoren zijn die deze enorme prijsstijging hebben veroorzaakt, zoals het feit dat het in een luchtdichte kist en in Las Vegas werd verkocht, is het nog steeds vrij duur. Het kan worden verkocht voor een gemiddelde van bijna €4.000 en zijn oorspronkelijke prijs was slechts nog geen €400. Dus, als je toevallig deze set nog ergens op je zolder hebt liggen, wel, dan zit je op een goudmijn.

LEGO First Edition Taj Mahal

Deze set werd beschouwd als een meesterwerk en de hoogste verkoopprijs was ongeveer €3.000. Het was vaak in strijd met de Millennium Falcon in termen van waarde.  Maar we weten  ten slotte allemaal wie die titel won.

Conclusie

Zonder twijfel, LEGO heeft een lange weg afgelegd en gaat nog steeds verder. We kunnen alleen maar geduldig afwachten wat ons de komende jaren nog te wachten staat. Wat denk jij dat ze als volgende zou moeten ontwerpen?

Gepubliceerd op

8 voordelen van het spelen van bordspellen

bordspellenxl-blog

Als kind leer je door te spelen. We prikkelen onze fantasie door middel van bordspellen en ontelbare uren plezier. Dit hoeft zeker niet te stoppen als we volwassen worden! In werkelijkheid, hoe ouder we worden hoe belangrijker het is dat we de motoren van onze fantasie draaiende houden en deelnemen aan interactief spellen en sociale activiteiten. Natuurlijk verwacht niemand dat je in verkleedkleren rondhuppelt (mag uiteraard wel 😉) en je kindertijd opnieuw beleeft. Je hebt slecht een eenvoudig gezelschapsspel nodig om je geest nieuw leven in te blazen en je humeur op peil te houden.

Hoewel bordspellen erg leuk zijn en als sociale activiteit met vrienden en familie kunnen worden gespeeld, is er ook een enorm aanbod aan solo-bordspellen die ideaal zijn om eens goed de gedachten te verzetten. Naast vermaak, welke voordelen zijn er eigenlijk nog meer? Wij hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet!

 

 1. Bordspellen maken je slim

Yup, je kent het gezegde “lezen maakt je slimmer”, nou, dat doet een simpel potje van je favoriete bordspel spelen ook! Spelletjes spelen helpt je om je hersencellen te stretchen terwijl je puzzels maakt. Maar ook om problemen op te lossen, bewegingen te onthouden en je creatieve energie te laten stromen.

Bereid je voor op wat moeilijke woorden hier. Wanneer je een bordspel speelt stimuleer je de hippocampus en de prefrontale cortex van je hersenen, dit zijn de delen van je lichaam die verantwoordelijk zijn voor complexe gedachten en geheugenvorming. Dit betekent dat terwijl je jezelf vermaakt door middel van een leuke activiteit, je ook je geheugen versterkt en voortbouwt op je logisch denken.

 

 1. Bordspellen zorgen voor ontlading

Gezelschapsspelletjes en familiespelletjes, samen met solospelletjes, zorgen ervoor dat er gelachen wordt en met lachen komt een stoot van endorfine vrij. Endorfine is de chemische stof die onze hersenen en lichaam prikkelt om zich gelukkig en opgetogen te voelen. Terwijl deze natuurlijke chemicaliën de neiging hebben om ons echt goed te laten voelen, geven ze ook energie aan onze hersenen, waardoor men verjongd raakt en klaar bent voor een nieuwe én uitdagende dag.

 

 1. Een interactief spel kan relaties sterker maken

Als het gaat om het versterken van banden, of het nu met vrienden, familie of je partner is, is er waarschijnlijk geen betere manier om echt te verbinden met een persoon dan door ze te leren kennen door middel van een ongedwongen activiteit die vereist samen te werken met elkaar. Niet alleen is het feit dat je tijd aan elkaar besteedt belangrijk, maar je deelt ook een gemeenschappelijk doel terwijl je elkaar beter leert kennen.

Bordspellen voor koppels zijn ook een romantische manier om een relatie te ontdekken en een band op te bouwen. Denk aan rode rozen, knisperende wijn en een zoete verwennerij die de zintuigen prikkelt bijvoorbeeld.

 1. Bordspellen helpen je om aan je zelfvertrouwen te werken

Tijdens het spelen wordt er van je verwacht dat je jezelf blootgeeft. Je wordt aangemoedigd om uit je schulp te kruipen en een actieve rol aan te nemen in het spel dat voor handen is. Hoewel dit misschien een beetje ontmoedigend lijkt voor sommigen, is de luchtigheid en het plezier dat gepaard gaat met een bordspel genoeg om de hectiek te doen vergeten terwijl je je ontspant met zelfvertrouwen.

Spelletjes spelen met mensen bij wie je je op je gemak voelt, helpt iemand om een sterker gevoel van bewustzijn en individualiteit te ontwikkelen. Dit leidt tot een groter gevoel van eigenwaarde en een bevredigend gevoel te worden opgenomen en “opgemerkt”.

 

 1. Spelletjes spelen versnelt je reactievermogen

Niet alleen zullen een paar potjes van 30 Seconds je slimmer maken als het gaat om algemene kennis, maar strategische bordspellen zoals schaken en Monopoly zullen je bijvoorbeeld ook helpen om te werken aan snellere reacties. Deze kun je dan in het echte leven weer toepassen.

Het komt allemaal neer op logica en snel denken. Beide eigenschappen kunnen worden ontwikkeld door slecht een paar potjes van je favoriete bordspellen te spelen.

 

 1. Spellen spelen helpen je om geduldig te zijn

Van alle verbazingwekkende positieve punten die het spelen van een eenvoudig bordspel met zich meebrengt, is het leren om geduldiger te zijn waarschijnlijk een van de belangrijkste factoren! Van het moeten wachten op je beurt tot het vaak uren doorbrengen voordat een doel is bereikt, het spelen van een uitdagend spel is een geweldige manier om zelfbeheersing te oefenen.

Winnen vergt strategie en geduld. Als deze twee dingen worden geoefend in een leuke en veilige omgeving waar stress ver te zoeken is en avontuur het spel is, dan zijn bordspellen ongetwijfeld heilzaam voor zowel kinderen als volwassenen! Geduld is de sleutel.

 

 1. Bordspellen leren je dagelijkse vaardigheden

We hebben het er al over gehad dat je van bordspellen spelen geduldig leert zijn. Daarnaast hebben ze ook de mogelijkheid om ons te helpen bij het ontwikkelen van zoveel andere belangrijke dagelijkse vaardigheden. Ze leren ons ook hoe we moeten delen en op onze beurt moeten wachten. Daarnaast moedigen ze eerlijkheid en rechtvaardigheid aan én ze bevorderen een gevoel van empathie en medeleven.  Tot slot leren we samenwerken met andere spelers en ons naar een gemeenschappelijk doel toe te werken.

Bordspellen zijn meer dan alleen maar speelgoed om ons af te leiden van de dagelijkse beslommeringen. In wezen kunnen ze ons helpen om ook met deze afleidingen om te gaan als we ons een weg banen door dagen van school, werk en gezelligheid.

 

 1. Ze helpen ons om gezond te blijven

Last but not least, helpt het regelmatig spelen van bordspellen om ons rustig te houden en onze mentale gezondheid onder controle te houden. Een van de ultieme voordelen van het spelen van een bordspel is de mogelijkheid om het risico op een afname van cognitieve vaardigheden te verminderen. Een afname van cognitieve vaardigheden wordt in verband gebracht met geestelijke gezondheidsproblemen zoals dementie en Alzheimer. Door vaak spelletjes te spelen kun je je geest actief en je cognitieve functies gesmeerd houden. Hierdoor verklein je de kans op het ontstaan van mentale ziekten.

We zijn nooit te oud om speelse activiteiten te ondernemen. Sterker nog, zonder spel zou er niet veel vreugde in het leven zijn. Maar behalve lachen en aangenaam vermaak, brengen bordspellen zeker ook een aantal unieke gezondheids- en levens verbeterende voordelen met zich mee. De conclusie is dat deze spellen niet alleen iets zijn om af en toe van te genieten.  Voor de beste resultaten moeten ze een vast onderdeel van je week en van je gewone tijdverdrijf zijn.

Enthousiast geworden? Bezoek vlug onze webshop, bestel en speel morgen al fantastisch bordspel!

Gepubliceerd op

Het verhaal achter Monopoly, het gezelschapsspel van toen én nu

Monopoly, iedereen kent dit gezelschapsspel eigenlijk wel. Een bordspel voor zowel jong als oud. Maar hoe is dit populaire spel nu eigenlijk ontstaan? Wij gingen op zoek naar het echte verhaal!

Lizzie Magie’s geweldige idee

Het verhaal begint in 1903 in de Verenigde Staten. Elizabeth Magie Phillips, ook wel Lizzie Magie genoemd, kwam met een bordspel genaamd ‘The Landlord’s Game’. Zij wilde het gebruiken als een educatief hulpmiddel om mensen te leren over de enkele belasting theorie van Henry George. Hij vond dat land en natuurlijke hulpbronnen aan de mensen toebehoorden, en dat zij het moesten huren maar nooit bezitten. En dat regeringen alleen belasting moesten heffen op land, niet op verbeteringen, arbeid of winst. Magie schreef bij de spelregels die bij het bordspel geleverd werden:

‘Laat de kinderen eens duidelijk de grove onrechtvaardigheid van ons huidige landsysteem zien en wanneer zij opgroeien, als zij zich op natuurlijke wijze mogen ontwikkelen, zal het kwaad spoedig verholpen zijn’

Dit spel,  Landlord’s Game, had een bord met daaromheen verschillende eigendommen, hun koopprijs en huurwaarde. Er waren ook nutsvoorzieningen, en kanskaarten. Klinkt  jullie dat al bekend in de oren?

Elizabeth Magie nam een patent in 1904 en gaf het in 1906 zelf uit. In 1909 benaderde zij Parker Brothers om het spel uit te geven. Echter wezen zij het spel af omdat het té ingewikkeld bleek te zijn.

Charles Darrow en The Landlord’s Game

In 1932 ging een man genaamd Charles Darrow dineren bij zijn vriend, Charles Todd. Na het diner speelden zij een paar ronden van The Landlord’s Game, waarin Darrow zeer geïnteresseerd was. Niet lang daarna bracht Darrow dit idee naar Parker Brothers en in 1935 publiceerden zij het spel Monopoly, compleet, naar men denkt, met een spelfout die rechtstreeks was overgenomen van The Landlord’s Game.

Hoe de Monopoly waarheid werd verborgen

Parker Brothers kocht The Landlord’s Game van Lizzie Magie voor de som van $500 in 1936 in een overeenkomst die geen royalties inhield, nooit. Zij weigerde er veranderingen in te laten aanbrengen, maar eiste niet dat het gepromoot zou worden, en maakte geen bezwaar tegen de fabricage van Monopoly. Een krantenartikel uit 1936 meldde dat zij zei dat zij het “goed” vond als zij nooit een cent verdiende. Maar zeker zolang het idee van de éénmalige belasting van Henry George maar onder de mensen van het land werd verspreid. In een beëdigde getuigenis vele jaren later, beschreef de voorzitter van Parker Brothers hoe hij de kleine oude grijsharige vrouw zag:

‘Als een woeste Henry George voorstander van één enkele belasting, een echte evangelist’

In datzelfde krantenartikel uit 1936 werd Magie’s The Landlord’s Game erkend als de bron van het spel Monopoly. Maar vastbesloten om dit te ontkennen, voegde Parker Brothers informatie toe aan elke doos van Monopoly, waarin Darrow werd gecrediteerd als de maker ervan. Het zou 40 jaar duren voordat de waarheid algemeen bekend werd.
25 jaar na de dood van Magie was een andere spellenontwerper, Ralph Anspach, in een juridisch gevecht verwikkeld met Parker Brothers over zijn ‘Anti-Monopoly’ spel. Parker Brothers beweerde dat hij hun copyright schond. Anspach, tijdens zijn onderzoek om zijn eigen zaak te ondersteunen, kwam Magie’s patenten op het spoor en gebruikte die in de rechtszaal. Zo kwam alsnog de echte waarheid boven tafel.

De  Britse geheime dienst

Tegenspoed maakt mensen creatief. Mensen namen hun toevlucht in de Tweede Wereldoorlog tot het maken van hun eigen kartonnen versies van Monopoloy, werd er in het Verenigd Koninkrijk een heel speciale editie gemaakt.
In 1941 vroeg de Britse Geheime Inlichtingendienst de Britse fabrikant van het spel, John Waddington Ltd, om hulp bij een gewaagd plan. Zij  verspreidden als een valse liefdadigheidsinstellingen een nieuwe versie van Monopoly via het Rode Kruis onder krijgsgevangenen die door de Nazi’s werden vastgehouden. In tegenstelling tot de gebruikelijke spellen bevatten deze dozen echte landkaarten, kompassen, echt geld en een vijl om de gevangenen te helpen ontsnappen, kennelijk met veel succes!

Europeanen zijn dol op Monopoly

Vandaag de dag staat Monopoly in de top 5 van de meest populaire bordspellen wereldwijd, samen met onder andere schaken en dammen. Monopoly heeft een licentie in 103 landen en wordt in 37 talen gedrukt. Tevens zijn er versies voor 32 Europese landen, en vele hebben op maat gemaakte lokale edities. Er zijn bijna 100 versies voor verschillende steden en regio’s van het Verenigd Koninkrijk. Er is er zelfs een voor het fictieve decor van de TV soap Coronation Street. Frankrijk is gegamificeerd in bijna 50 edities en Duitsland in 35. In onze webshop vind je diverse varianten. Wat dacht je van de Monopoly vals spelers editie? Of de Monopoly Rolling Stones?

 

Gepubliceerd op

Waarom is puzzelen tegenwoordig zo populair?

puzzelen-bordspellen

Voordat de pandemie toesloeg, waren puzzels al bezig aan een comeback. Maar nu lijkt het sociale isolement tijdens Covid-19 een puzzelpandemonium te hebben aangewakkerd. Mensen die nog nooit een puzzel hebben gekocht, besteden  opeens hun zaterdagavond aan puzzelen, en sommigen posten trots hun felgekleurde uitdagingen van 1.000 en 2.000 stukjes op Instagram en Facebook. Eén spelletjesmaker meldde dat de verkoop van puzzels in de VS eind maart met 370% was gestegen. Helaas is dit cijfer in Nederland (nog) niet vrijgegeven.

Puzzelmanie

Een deel van deze puzzelmanie is misschien gewoon een tegengif tegen verveling, maar psychologen zeggen dat puzzels veel meer zijn dan alleen een manier om de tijd te doden. Puzzels kunnen dienen als een oefening in mindfulness. Je wordt beloond om kalm te blijven en je te concentreren op de taak die je moet uitvoeren.

Ook is het zo dat de emoties, herinneringen en denkprocessen die mensen ervaren bij het maken van puzzels kunnen leiden tot iets wat zij “geleid dagdromen” noemen. Puzzelen kan namelijk de problemen van het leven metaforisch doen krimpen.

In een artikel uit 2013 voor het International Journal of Play schreef Garcia dat mensen die graag puzzels in elkaar zetten, meestal in een van de volgende vier categorieën vallen: ontdekkingsreizigers, detectives, koppelaars en leeuwentemmers. Explorers vinden motivatie in het ontdekken of creëren van iets nieuws. Detectives houden van het oplossen van problemen. Matchmakers houden van de inhoud, esthetiek en complexiteit van de afbeelding op de puzzel.  En de leeuwentemmers streven naar orde in het proces van het in elkaar zetten van de puzzel. Tevens creëren  ze zelfs extra regels voor hoe ze zichzelf toestaan de puzzel te voltooien.

Stressvermindering

Uit haar onderzoek is zelfs gebleken dat de hersenen tijdens het puzzelen verschillende soorten denkwerk verrichten. “Door het proces dat je had om puzzelstukjes te vinden en te testen of ze passen of niet, doe je een belichaamde activiteit die deels intellectueel en deels mechanisch is,” zegt Garcia.

Ook ontdekte ze dat puzzels ons in een omgeving plaatsen waarin onvolledigheid en onvolmaaktheid op het pad naar taakvoltooiing acceptabel zijn. Wat mensen kan helpen geduldig te zijn en te leven met onzekerheid. Uitzoeken waar elk puzzelstukje thuishoort, categoriseren, sorteren en zoeken naar stukjes dienen allemaal als “speltherapie”. Dit kan angst en andere stressfactoren kan verminderen. “Elk probleem is zo klein dat je het tussen twee vingers kunt vasthouden,” merkt Garcia op.

“De bevrediging van het creëren van orde uit chaos is therapeutisch, en het voltooien van de puzzel is bevredigend. Puzzelen laat ons de afsluiting en het succes ervaren die we in het echte leven niet altijd kunnen ervaren.”

Puzzels zijn op dit moment een stressverlichting voor mensen geworden. Puzzelen is een manier om bezig te zijn. Je verandert van focus, je stopt met denken aan de dingen die verkeerd gingen in je dag. Tevens stop je met het denken aan je to-do lijst van morgen.

Dus begin vandaag nog met puzzelen! Op onze webshop vind je diverse legpuzzels, van makkelijk tot moeilijk en van jong tot oud!

 

 

Gepubliceerd op

De 3 populairst gespeelde bordspellen wereldwijd

bordspellen-spellen-spelletjes

Wereldwijd worden er al decennia lang bordspellen gespeeld. Hoe zijn sommige spelletjes ontstaan? En wat is nu het populairste spel dat er gespeeld wordt? Wij zochten het voor je uit en hebben deze top 3 voor je samengesteld.

 

 1. Schaken, het meest populaire spel

De oorsprong van dit strategische spel is terug te voeren tot maar liefst 1200. Halverwege de twintigste eeuw werd gesuggereerd dat het schaakspel mogelijk uit China stamt. Maar sommige zeggen weer dat het schaakspel  in Oezbekistan zijn oorsprong heeft gevonden.
Volgens een bekend verhaal was een koning zo enthousiast over het spel, dat hij de bedenker ervan vroeg wat hij er voor wilde hebben. Dat bedrag leek gering maar was in feite gigantisch als je bedenkt dat schaak overal ter wereld gespeeld wordt!

Waar is het woord schaak eigenlijk van afkomstig? Van het Perzische woord shāh, dit betekent koning. Ook mat is een Perzisch  woord(maata), dat versteld raken betekent. In de meeste talen over de gehele wereld heeft het spel dezelfde naam, welliswaar enigszins aangepast.
Je speelt met 16 stukken die van zes verschillende types zijn. Elk stuk heeft een unieke manier van bewegen op het bord. Het doel is om de koning van de tegenstander te (ver)slaan. De koningin en de andere stukken beschermen de koning tegen het slaan. De speler wiens koning geslagen wordt verliest het spel. Het komt vaak voor dat het spel remise is, omdat soms geen van beide spelers een zet kan doen om de koning te slaan. Het is het meest verkochte bordspel aller tijden. De laatste maanden is er zelfs een stijging in de verkoop geweest door de populaire Netflix serie “The Queen’s Gambit”.

Bestel jouw schaakspel hier.

 1. Dammen

Dammen bestaat al sinds 3000 v. Chr.  Tenminste dat denken we. Archeologen hadden een lemen bord verdeeld in ruiten, van 5000 jaar oud gevonden, wat erg op dammen lijkt. Het spel werd toen alleen gespeeld met kegelvormige stenen. Men is het er niet over eens of dit spel het eerste damspel genoemd mag worden. Het is een spel voor twee spelers die hun stukken diagonaal bewegen en de tegenstander slaan door over hun stukken heen te springen. Zodra een speler over een stuk van de tegenstander springt, wordt het stuk van de tegenstander van het bord verwijderd. Wanneer ben je de winnaar? De winnaar is degene die erin slaagt alle stukken van de tegenstander te verwijderen. Er zijn diverse versies van het spel op de markt: sommige spelen het op een bord van tien bij tien, terwijl je bijvoorbeeld ook een bord van 12 bij 12  kunt gebruiken. Momenteel wordt het wereldwijd gespeeld vanwege het gemak waarmee de borden kunnen worden ontworpen.

Bestel jouw damspel hier.

 1. Monopoly

De gebroeders Parker introduceerden dit inmiddels populaire spel in 1934 van The Landlord’s game dat in 1903 door Elizabeth Philips was bedacht. Het gaat om de praktijk van het onroerend goed, want de speler beweegt zich voort en probeert zoveel mogelijk eigendommen te kopen. De speler int dan huur van de tegenspeler en de speler die failliet gaat ligt uit het spel. Daarom heeft het de naam monopoly (Engels voor monoploie), want het gaat erom alle spelers te overtroeven in het bezit van eigendommen. De straten van het bordspel reflecteren iets van de landen waarin het verkocht wordt. Het spel is inmiddels in maar liefst 26 talen verkrijgbaar en er zijn al meer dan 200 miljoen exemplaren verkocht.

Bestel jouw monopoly spel hier.

 

Gepubliceerd op

Spelletjes om tijdens de kerst te spelen

Spelletjes voor tijdens de kerst

Ben je op zoek naar leuke spelletjes die je tijdens de kerst kunt spelen? Misschien om met de hele familie of juist met z’n tweeën te kunnen spelen. Bij BordspellenXL bestel je eenvoudig de leukste gezelschapsspellen. Zo worden de kerstdagen nog gezelliger!

Wat zijn leuke gezelschapsspellen voor de kerstdagen?

Na het kerstdiner of het dagprogramma, is het de hoogste tijd voor vermaak en vertier. Dat doe je natuurlijk het beste met een leuk spel. Spelletjes om tijdens de kerst te spelen met vrienden of familie, vind je in deze lijst. Zo hoef jij alleen nog maar een keuze te maken. Doorgaan met lezen Spelletjes om tijdens de kerst te spelen

Gepubliceerd op

Pandemic Extreem Gevaar: de uitbreiding voor meer adrenaline

Pandemic Extreem Gevaar kopen doe je als je op zoek bent naar nog meer uitdaging en adrenaline. Deze uitbreiding op Pandemic biedt namelijk nog meer mogelijkheden. Je komt niet alleen voor moeilijk te bestrijden epidemieën te staan, maar moet dit keer ook rekening houden met bio-terroristen. Als je Pandemic Extreem Gevaar wilt kopen, dan is het redden van de mensheid dit keer misschien niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.

Alles wat je moet weten over deze uitbreiding op Pandemic

In Pandemic wordt de wereld geteisterd door maar liefst 4 infectieuze ziektes. Ze brengen de mensheid in serieus gevaar en moeten dus bestreden worden. Dat doe je door samen te werken als een team. Jullie verzamelen kennis, ontwikkelen de juiste vaccins en reizen de hele wereld over. Pandemic kan gespeeld worden met 2-4 spelers. Ben je op zoek naar meer uitdaging of wil je Pandemic met meer spelers kunnen spelen? Pandemic Extreem Gevaar kopen is dan een prima idee.

Hoe ziet de uitbreiding Pandemic Extreem Gevaar eruit?

Als je Pandemic Extreem Gevaar wilt kopen als uitbreiding op het basisspel, dan kun je op flink wat nieuwe mogelijkheden, uitdagingen en spelmaterialen rekenen. In de eerste plaats is het goed om te weten dat je Extreem Gevaar kunt spelen met maar liefst 5 spelers. En dat is hard nodig, want jullie team komt in deze uitbreiding voor flink wat uitdagingen te staan.

Pandemic Extreem Gevaar bestaat uit nieuwe rollen en kaarten. Deze voorzien je in tal van nieuwe gebeurtenissen waar jij en jouw team een antwoord op moeten zien te vinden. Om het spel nog uitdagender en spannender te maken, kun je één speler aanwijzen als bioterrorist. Schakel hem uit voordat het te laat is.

Online Pandemic Extreem Gevaar kopen

Als je deze uitbreiding op Pandemic online wilt kopen, dan kun je rekenen op flink wat meer spelmaterialen. Hierbij kun je denken aan een gebeurteniskaarten, maar ook aan extreme epidemieën, ziekte-stenen, medicijn indicators en nog veel meer. Online Pandemic Extreem Gevaar kopen doe je natuurlijk bij BordspellenXL. Daar heb je tevens de keuze uit nog meer uitbreidingen op het spannende Pandemic basisspel.

Gepubliceerd op

5 leuke Sinterklaas spel cadeau’s voor een gezellig avondje

De decembermaand staat voor de deur, dus is het tijd om op zoek te gaan naar leuke Sinterklaascadeaus. Cadeaus voor meiden, jongens of de hele familie. Spel cadeaus zijn dan altijd een goede keuze. Ze bieden je uren speelplezier voor het hele gezin. Maar welk spel is het leukst om cadeau te geven voor Sinterklaas? Om je alvast van wat inspiratie te voorzien, hebben we 5 leuke Sinterklaascadeaus voor je geselecteerd. Voor kinderen, maar natuurlijk ook voor volwassen.

Top 5 bord- en kaartspellen die geschikt zijn als leuk Sinterklaascadeau

1. Exploding Kittens

Exploding Kittens is een leuk spel cadeau dat een beetje lijkt op Russisch roulette. Dit spannende kaartspel is geschikt voor spelers vanaf 7 jaar. 2-5 spelers trekken om de beurt een kaart. Daarmee kun je de aanval inzetten, jezelf verdedigen of een afleidingsmanoeuvre toepassen. Maar pas op! De Exploding Kitten spelkaart zet je per direct uit het spel.
Exploding Kittens Kopen

2. Lost Cities

In het rijtje met leuke Sinterklaascadeaus mag Lost Cities niet ontbreken. In dit kaartspel zet je expedities op waarbij je het andere spelers flink moeilijk kunt maken. Bijvoorbeeld als je een kaart naar wens mag verwijderen door het winnen van een veiling. Maak gebruik van weddenschapskaarten om nog meer punten te behalen. Hoe tactisch weet jij Los Cities te spelen?
Lost Cities Kopen

3. Qwixx

Qwixx is een gezellig spel dat al het goede van bingo én dobbelen combineert. Op je beurt wachten hoeft bij dit spel niet. Weet jij het snelst alle getallen op het scoreblad aan te kruisen? Dan ben jij de winnaar! Dit leuke Sinterklaas spel cadeau is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en 2-5 spelers.
Qwixx Kopen

4. De Grote Dalmuti

Het leven is niet eerlijk, en dat geldt ook voor De Grote Dalmuti! Een razendsnel spel waarbij je in de ene beurt de koning kunt zijn, in de volgende weer een bediende. Strijd voor de hoogste sociale klasse en kroon jezelf tot De Grote Dalmuti van de avond! Gegarandeerd een gezellig avondje in de komende feestdagen.
Grote Dalmuti Kopen

5. Jungle Speed Skwak Edition

Een liefhebber van memory spellen? Dan is Jungle Speed een vermakelijk Sinterklaascadeau. Speel jouw kaarten zo snel mogelijk weg en grijp de totem als jouw tegenspeler hetzelfde symbool op zijn kaart heeft staan. Maar denk wel goed na, in Jungle Speed Swak Edition zijn dingen vaak anders dan ze lijken. Het spel speel je met 2-8 spelers en is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.
Jungle Speed Kopen

Online Sinterklaascadeaus bestellen bij BordspellenXL

Leuke spel cadeaus kopen voor Sinterklaas doe je natuurlijk bij BordspellenXL. Daar heb je namelijk een ruime keuze aan Sinterklaascadeaus voor kinderen, maar ook voor het hele gezin. Maak eenvoudig een keuze uit de bovenstaande top 5 met leuke Sinterklaascadeaus of kies een ander vermakelijk bordspel uit onze webshop. Laat dat heerlijke avondje maar komen!

Gepubliceerd op

Cadeautjes voor leerlingen om te geven met Sinterklaas

Cadeautjes voor leerlingen moeten vermakelijk en educatief zijn. Dat maakt ze geschikt om te geven met Sinterklaas of tijdens de kerstperiode. Bijvoorbeeld door basisscholen of sportclubs. Bij BordspellenXL vind je altijd een ruime keuze aan Sinterklaascadeautjes voor leerlingen in elke leeftijdscategorie. We hebben de 8 leukste alvast voor je op een rij gezet.

Magic Snake
Een zeer populair spelletje voor leerlingen vanaf 3 jaar. Draai de magic snake in elke richting en laat je telkens weer verrassen door een nieuwe vorm.
Magic Snake Kopen

Magische Piramide
Deze puzzel is op te lossen door kinderen vanaf 6 jaar. De piramide is voorzien van allerlei kleurtjes. Logisch draaien zorgt ervoor dat elke zijde zijn eigen kleur krijgt. Een uitdagende puzzel waarbij creativiteit en logisch nadenken een vereiste is.
Magische Piramide Kopen

Vingertouw
Met dit kleurrijke touw maken leerlingen vanaf 5 jaar de mooiste figuren. Natuurlijk met de vingers. Het vingertouw zet aan tot creatief nadenken en staat garant voor uren speelplezier.
Vingertouw kopen

Magische Kubus
Dit spel voor kinderen vanaf 4 jaar lijkt op het eerste gezicht eenvoudig. Maar, lukt het om elke zijde van de kubus te voorzien van dezelfde kleur? Draaien maar!
Magische Kubus Kopen

Hersenkraker Doolhof
Deze globe staat bol van de uitdagingen. Leerlingen vanaf 8 jaar worden uitgedaagd om problemen op te lossen. Logisch nadenken helpt ze om de hersenkraker de volgende keer nog sneller te kunnen bedwingen.
Hersenkraker Doolhof Kopen

Breinbreker Brain Games
Brain Games voor leerlingen vanaf 6 jaar is een leuk cadeautje waarbij kinderen worden uitgedaagd om logisch na te denken. Een goede training voor het brein die ook nog eens vermakelijk is.
Breinbreker Brain Games Kopen

Dubbeldekker Bouwpakket
Dit bouwpakket van hout bestaat uit 25 delen en kan gebouwd worden door leerlingen vanaf 6 jaar. Wie bouwt er zo snel mogelijk een mooie dubbeldekker en vliegt er met de eer vandoor?
Dubbeldekker Bouwpakket Kopen

3-in-1 Magische Kubus & Snake
Dit cadeautje voor leerlingen vanaf 4 jaar zorgt voor uren speelplezier. Er kan gedraaid worden aan de kubus en de slang. Puzzel de kleuren zo snel mogelijk naar één zijde en maak de mooiste vormen.
3-in-1 Magische Kubus & Snake Kopen

Sinterklaascadeaus voor basisschoolleerlingen of verenigingen online bestellen

Als school, sportclub of vereniging wil je de feestdagen niet zomaar voorbij laten gaan. Dat geldt voor Sinterklaas, maar natuurlijk ook voor kerstmis. En omdat je elke leerling blij wilt kunnen maken, zijn ook goedkope sinterklaascadeautjes een pré. Door een keuze te maken uit de bovenstaande 8 spellen, vind je altijd een cadeau dat past bij jouw leerlingen. 

 

Gepubliceerd op

10 leuke cadeaus voor onder de 15 euro

10 leukste cadeaus voor onder de 15 euro

Een leuk cadeau hoeft helemaal niet duur te zijn. Kijk maar eens naar de onderstaande lijst met 10 leuke cadeaus onder de 15 euro. Geschikt om als cadeau te geven voor een verjaardag maar natuurlijk ook voor tijdens de aankomende feestdagen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken in jouw zoektocht naar een leuk cadeautje? Bekijk dan eens de onderstaande 10 cadeaus voor onder de € 15,00.

De 10 leukste cadeautjes voor minder dan 15 euro

1. Skip-Bo
Skip-Bo is een vermakelijk kaartspel voor het hele gezin. Wie als eerste zijn stapel kaarten in de juiste volgorde kan wegspelen wint!
Skip Bo Kopen

 

2. Point Salad
Point Salad is een leuk kaartspel waarbij je lekkere salades maakt met groenten. Deze vind je natuurlijk op de markt. Kies je kaarten en speel ze uit om jouw salade nog voller te maken.
Point Salad Kopen

 

3. Cahoots
Het spel Cahoots speel je samen én alleen. De opdrachten voer je namelijk zelf uit. Maak stapels kaarten in één kleur of waarde en kroon jezelf tot winnaar.
Cahoots Kopen

 

4. Qwixx
Dobbelen alsof je leven er vanaf hangt, zonder dat je op je beurt hoeft te wachten? Dobbel er op los en kruis zoveel mogelijk cijfers weg op jouw scorebord.
Qwixx Kopen

 

5. Sushi Go
Sushi Go is hét cadeau voor sushi liefhebbers. Geef de kaarten snel door en verzamel de ingrediënten die je nodig hebt. Makirolls of sashimi mét wasabi is nog meer waard. Lekker!
Sushi Go Kopen

 

6. Machi Koro
Jij bent de burgemeester van Machi Koro. Houd inwoners tevreden met werk, winkels en pretparken. Verzamel bouwkaarten om het nu nog lege Machi Koro uit te laten groeien tot een bruisende stad.
Machi Koro Kopen

 

7. De Grote Dalmuti
In dit dobbelspel verander je van een koning naar een dienaar, en andersom. Des te lager jouw rang, des te meer kaarten je moet verzamelen voor De Grote Dalmuti. Maar, ook jij kunt je bekronen tot koning als je de kaarten slim weet uit te spelen.
De Grote Dalmuti Kopen

 

8. Punto
Kun jij als eerste een lijn maken met speelkaarten van één kleur? En weet je de lijn van jouw tegenspeler te blokkeren? Dan ben jij de grote winnaar van dit kleine maar leuke dobbelspel.
Punto Kopen

 

9. Weerwolven & Waaghalzen
Een spannend spel dat zich afspeelt in de 16e eeuw. Ontdek de weerwolven voor het dorp wordt uitgeroeid. Houdt ook jezelf in de gaten. Ben je een waaghals of misschien toch een weerwolf?
Weerwolven & Waaghalzen Kopen

 

10. Keer op Keer Scoreblok level 1 t/m 3
Voor de fanatieke Keer op Keer speler zijn deze scoreblokken voor level 1, 2 en 3 een perfect cadeau beneden de € 15,00. Meer uitdagingen betekent immers nog meer speelplezier. Let op: dit is niet het spel zelf – maar een uitbreiding.
Keer op Keer Scoreblokken Kopen


Welk spel ga jij binnenkort cadeau geven?

Er zijn dus genoeg leuke spel cadeaus die je kunt geven tijdens de komende feestdagen die niet al te duur zijn. Al deze cadeautjes staan garant voor uren speelplezier. Met vrienden, familie of lekker met z’n tweeën. Bestel ze dus snel bij BordspellenXL!