Gepubliceerd op

Waarom is puzzelen tegenwoordig zo populair?

puzzelen-bordspellen

Voordat de pandemie toesloeg, waren puzzels al bezig aan een comeback. Maar nu lijkt het sociale isolement tijdens Covid-19 een puzzelpandemonium te hebben aangewakkerd. Mensen die nog nooit een puzzel hebben gekocht, besteden  opeens hun zaterdagavond aan puzzelen, en sommigen posten trots hun felgekleurde uitdagingen van 1.000 en 2.000 stukjes op Instagram en Facebook. Eén spelletjesmaker meldde dat de verkoop van puzzels in de VS eind maart met 370% was gestegen. Helaas is dit cijfer in Nederland (nog) niet vrijgegeven.

Puzzelmanie

Een deel van deze puzzelmanie is misschien gewoon een tegengif tegen verveling, maar psychologen zeggen dat puzzels veel meer zijn dan alleen een manier om de tijd te doden. Puzzels kunnen dienen als een oefening in mindfulness. Je wordt beloond om kalm te blijven en je te concentreren op de taak die je moet uitvoeren.

Ook is het zo dat de emoties, herinneringen en denkprocessen die mensen ervaren bij het maken van puzzels kunnen leiden tot iets wat zij “geleid dagdromen” noemen. Puzzelen kan namelijk de problemen van het leven metaforisch doen krimpen.

In een artikel uit 2013 voor het International Journal of Play schreef Garcia dat mensen die graag puzzels in elkaar zetten, meestal in een van de volgende vier categorieën vallen: ontdekkingsreizigers, detectives, koppelaars en leeuwentemmers. Explorers vinden motivatie in het ontdekken of creëren van iets nieuws. Detectives houden van het oplossen van problemen. Matchmakers houden van de inhoud, esthetiek en complexiteit van de afbeelding op de puzzel.  En de leeuwentemmers streven naar orde in het proces van het in elkaar zetten van de puzzel. Tevens creëren  ze zelfs extra regels voor hoe ze zichzelf toestaan de puzzel te voltooien.

Stressvermindering

Uit haar onderzoek is zelfs gebleken dat de hersenen tijdens het puzzelen verschillende soorten denkwerk verrichten. “Door het proces dat je had om puzzelstukjes te vinden en te testen of ze passen of niet, doe je een belichaamde activiteit die deels intellectueel en deels mechanisch is,” zegt Garcia.

Ook ontdekte ze dat puzzels ons in een omgeving plaatsen waarin onvolledigheid en onvolmaaktheid op het pad naar taakvoltooiing acceptabel zijn. Wat mensen kan helpen geduldig te zijn en te leven met onzekerheid. Uitzoeken waar elk puzzelstukje thuishoort, categoriseren, sorteren en zoeken naar stukjes dienen allemaal als “speltherapie”. Dit kan angst en andere stressfactoren kan verminderen. “Elk probleem is zo klein dat je het tussen twee vingers kunt vasthouden,” merkt Garcia op.

“De bevrediging van het creëren van orde uit chaos is therapeutisch, en het voltooien van de puzzel is bevredigend. Puzzelen laat ons de afsluiting en het succes ervaren die we in het echte leven niet altijd kunnen ervaren.”

Puzzels zijn op dit moment een stressverlichting voor mensen geworden. Puzzelen is een manier om bezig te zijn. Je verandert van focus, je stopt met denken aan de dingen die verkeerd gingen in je dag. Tevens stop je met het denken aan je to-do lijst van morgen.

Dus begin vandaag nog met puzzelen! Op onze webshop vind je diverse legpuzzels, van makkelijk tot moeilijk en van jong tot oud!